Allereerst excuses dat ik jullie zo lang heb laten wachten op een nieuwe update van mijn blog.
Ondertussen ben ik hier alweer bijna 7 maanden. Voor mij is het soms best lastig om inspiratie op te doen om een blog te schrijven. Dit is vooral omdat ik eigenlijk ook gewoon mijn leven leef hier en ik niet echt weet waar ik precies over moet schrijven of wat ik jullie moet vertellen. Soms zit er ook van alles in mijn hoofd maar moet ik dit eerst zelf een plekje geven voordat ik dit met anderen kan en wil delen.
Maar eindelijk heb ik de motivatie en tijd gevonden om weer wat te schrijven. Vooral omdat ik ook vind dat ik dit ‘verplicht’ ben aan mijn sponsors. Nu ik het daar toch over heb wil ik graag iedereen die nog steeds maandelijks geld doneert of een eenmalige gift heeft gedaan, enorm bedanken! Dankzij jullie kan ik hier verblijven en helpen!

Afgelopen December ben ik 2 weken naar Nederland geweest. Tijdens deze 2 weken kon ik even opladen en tijd doorbrengen met mijn familie, wat enorm fijn was!
Voordat ik naar Nederland kwam heb ik besloten om te stoppen met werken bij One Happy Family. Na ruim 5 maanden daar te hebben gewerkt was het voor mij tijd voor een nieuwe uitdaging en een nieuwe werkplek. Ik heb contact gezocht met verschillende organisaties en heb uiteindelijk gekozen om te werken in een dagbesteding voor kinderen en vrouwen.
Totdat ik afgelopen week het aanbod kreeg om samen met 2 vrienden een nieuwe organisatie op te starten. Op Samos.
Dit was iets wat me in het begin erg aansprak en ik kreeg het gevoel dat ik dit moest doen! Maar hoe meer ik er over ben gaan nadenken, hoe meer ik begon te twijfelen. Verhuizen naar een eiland waar ik niets heb en niemand ken. Een eiland waar de nood enórm hoog is, maar de situatie ook niet veilig is. Uiteindelijk heb ik het besluit genomen om toch niet daar heen te gaan.
Ik ben al ver van huis, en om dan ergens te gaan wonen waar ik helemaal niets heb en overnieuw te beginnen lijkt me toch een te grote stap.

De situatie hier op Lesbos is erg slecht. Natuurlijk worden en constant dingen verbeterd door al de organisaties die hier aan het werk zijn, maar nu het winter is is het enorm moeilijk voor de vluchtelingen.
Het regent enorm veel en veel tentjes in kamp Moria staan tegen een berg op. Daardoor komt het water als een waterval naar beneden en stroomt als een modderstroom dwars door alle tenten heen. Alles wordt nat. Kleding, dekens, schoenen.. Het is enorm koud en niet genoeg voorzieningen en medische hulp.
Helaas hebben we 2 weken geleden het verschrikkelijke nieuws moeten horen dat er een man uit Kameroen is overleden aan de gevolgen van de kou, hygiëne en gebrek aan medische zorg…
Er is een herdenkingsdienst georganiseerd waar veel mensen naartoe zijn gegaan.
Ook is er in de afgelopen 3 weken twee keer brand geweest in Moria. Hierbij is gelukkig niemand omgekomen maar bijna 100 vluchtelingen zijn al de weinige bezittingen die ze nog hadden, kwijtgeraakt door de brand.

Afgelopen maanden zijn er veel vluchtelingen naar Athene gebracht. Omdat de situatie op Lesbos, en dan vooral kamp Moria, zo groot en negatief in het nieuws was voor een paar weken moesten de omstandigheden verplicht veranderen en het aantal vluchtelingen in kamp Moria met een paar duizend omlaag.
Zo zijn er duizenden vluchtelingen naar Athene gebracht waar ze weer in een ander gevaarlijk en slecht kamp terecht komen.

Nog steeds komen er veel bootjes aan op Lesbos en de andere Griekse eilanden. Wekelijks komen er zeker nog honderden mensen aan.
Ook horen we regelmatig dat er bootjes zijn die het helaas niet halen. Deze bootjes kapseizen, mensen verdrinken, of de Turkse kustwacht houdt ze aan en brengt ze terug naar Turkije.

LESVOS:
Arrival January 670
Boats January 19
Total refugees on the island: 7339

BOATS STOPPED BY TURKISH COAST GUARD/POLICE:
Refugees January 1682
Boats January 43

(Volg Aegean Boat Report op Facebook om wekelijkse updates te krijgen)

Nu ik zo aan het schrijven ben merk ik dat ik eigenlijk heel veel met jullie wil delen. Maar tegelijkertijd weet ik niet hoe, omdat ik in woorden nooit over kan brengen hoe de situatie hier is.
Maar beeld jezelf in, kleine kindjes, families, jonge mannen die hier helemaal alleen zijn. Ze komen aan in een onbekend land, een onbekend continent. Ze moeten maanden wachten totdat ze hun asielaanvraag
uberhaubt alleen nog maar kunnen indienen.
Na hun eerste interview moeten ze weer maanden wachten tot hun 2e interview. Waarna ze na een aantal maanden te horen krijgen dat het afgewezen is en ze opnieuw de aanvraag moeten indienen. En dit terwijl ze leven in een kamp met duizenden anderen in onmenselijke omstandigheden. Slecht eten, geen normale sanitaire voorzieningen, gevaar voor aanranding, verkrachting, gevechten, ziektes.

Nu ik hier 7 maanden zit is het geld, dat voorafgaand aan mijn reis gedoneerd is, bijna op. Graag wil ik hier nog langer blijven om deze mensen te helpen, maar daar heb ik jullie hulp bij nodig!


Wil je mij sponsoren? Klik dan op de ”Doneren” pagina en doneer!


2 thoughts on “UPDATE

 1. Dank je voor je update! Begrijp ik goed dat je nu verder gaat werken bij die opvang voor vrouwen en meisjes? Hopelijk krijg je het financieel rond om te blijven, zó belangrijk wat je op Lesbos doet!! Groetjes weer…

  1. Bedankt voor je reactie! 🙂
   Dat was inderdaad de bedoeling, maar dat is allemaal anders gelopen. Ik zal een nieuwe update plaatsen en alles daar in uitleggen!
   Helaas zit ik aan het einde van mijn geld en heb ik helaas nog maar genoeg om maximaal 1 maand te blijven.
   Ben nu druk bezig om ideeën te bedenken om meer geld in te zamelen om zo langer te kunnen blijven.
   En natuurlijk wachtend op Gods antwoord wat Zijn plan is, of ik moet blijven ja of nee..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *