Lente

Lente

1 Philippians 4:19

And my God will meet all your needs according to his glorious riches in Christ Jesus.

Dit is hoe ik mijn laatste blog afsloot.
Met nog net genoeg geld om nog een maand te blijven hier op Lesbos…

Nu schrijf ik deze blog met genoeg geld om nog zeker 3 maanden te blijven!
Na een fundraiser te hebben opgezet is deze massaal gedeeld op Facebook en werd ik opnieuw benaderd door het tijdschrift Eva. Zij wilden dit delen met een persoonlijk verhaal van mij erbij. De donaties stroomden letterlijk binnen!
Iedereen die gedoneerd heeft, super bedankt hiervoor!!
Ook via mijn kerk heb ik een enorm bedrag ontvangen wat besteed moest worden aan een goed doel met vluchtelingen en uiteindelijk hebben zij mij gekozen om het geld aan te doneren!
Dit bewijst zo duidelijk weer dat God een plan heeft en hierin voorziet!

Na ruim een maand te hebben gewerkt bij Home4All heb ik opnieuw gekozen om voor een andere organisatie te werken.
Bij Home4All was ik veel aan het rijden, koffie en thee aan het serveren en af en toe ging ik naar Moria om eten uit te delen aan zieke mensen.
Ik voelde mijzelf niet nuttig en had het gevoel dat ik veel meer kon doen en ik was op zoek naar meer persoonlijk contact met de vluchtelingen. Daarom besloot ik om aan de slag te gaan bij Stand By Me.
Hier werd ik super enthousiast ontvangen en kreeg gelijk allerlei verantwoordelijkheden! Het project is aan het uitbreiden dus er moet van alles gedaan worden. Er worden nieuwe klaslokalen gebouwd, er moet geverfd worden, we zijn een heel plan aan het maken om een moestuin te beginnen, en dit alles moet in praktijk gezet worden.
Een enorme uitdaging maar ook heel leuk om de vooruitgang te zien!
Terwijl dit gedaan wordt moeten ook de Engelse lessen gegeven worden en moeten de kinderen bezig gehouden worden.
Dit laatste is mijn verantwoordelijkheid. Iedere dag heb ik 2 klassen van 1,5 uur. De ochtend groep is een klas van 25 kinderen en de middag klas is een klas van 45 kinderen. Beide in de leeftijd van 4 t/m 12 jaar. Een enórme uitdaging!
Ik spreek de taal (Farsi) maar gebrekkig en de kinderen kunnen weinig tot geen Engels. Beide klassen zijn een energie-bom en het lokaal is maar klein.
Maar toch vind ik het heerlijk om met de kinderen bezig te zijn! We tekenen, doen gymnastiek/yoga oefeningen en leren het alfabet.

De kinderen noemen mij ”teacher”, ”my friend” of ”ustad” (Farsi voor leraar) en proberen om mijn naam te onthouden, wat nogal tijd kost.. 🙂
Voor iedere ‘les’ wordt ik altijd begroet door 10 á 15 kinderen die al roepend op mij af komen rennen en een enorme groepsknuffel geven.
Ze hebben zo veel energie, maar wel positieve energie!
Aan het einde van de dag ben ik kapot maar zit ik ook vol positieve energie dankzij deze lieve stuiterballen!

Naast al deze positieve energie is er natuurlijk nog altijd de negatieve situatie. In de afgelopen 3 maanden zijn er al ruim 10 mensen verdronken die probeerden van Turkije naar Griekenland te komen.
Daarnaast zijn er tientallen boten gestopt door de Turkse kustwacht maar zijn er ook tientallen boten aangekomen op de Griekse eilanden.

Mensen zijn hopeloos over hun situatie en weten niet wat ze moeten doen. Daarom snijden veel mensen zich, zodat ze de emotionele pijn niet hoeven te voelen. Mannen, vrouwen, maar ook kinderen.
Afgelopen week zag ik een meisje van ongeveer 17/18 jaar oud. Ze was thee aan het drinken uit een glas.
Ze sloeg het glas kapot en gebruikte het glas om zichzelf te snijden.
Haar vriend kwam overstuur naar mij toe en vroeg of ik kon helpen. Het bloed stroomde uit haar arm en ze zat enorm te trillen. Ik had niets bij de hand dus ik heb met wc papier de wond afgedekt en haar dit stevig laten vasthouden. Hierna heb ik er een doek om gewikkeld en haar naar het ziekenhuis gestuurd. Op dat moment kon ik niet meer voor haar doen, maar aan de littekens op haar arm te zien was dit zeker niet de eerste keer..

Zo gebeuren er constant onverwachte dingen hier en is het constant een uitdaging om snel en juist te handelen. Maar gelukkig weet ik dat ik niet alleen ben er dat er altijd Iemand is Die precies weet wat er gedaan moet worden en mij hiervoor gebruikt om het juiste te doen.